Zdravljenje zobnih korenin

Endodontija

Endodontija ali zdravljenje koreninskih kanalov se izvaja, kadar zaradi kariesa ali poškodbe zoba pride do odmrtja zobne pulpe (živca) ter do razvoja vnetnega procesa.

Na začetku endodontskega zdravljenja s pomočjo svedra naredimo dostop do koreninskih kanalov. Sledi kemična in mehanska odstranitev zobne pulpe (živca) ter čiščenje in širjenje koreninskih kanalov.

Koreninske kanale lahko čistimo in širimo z ročnimi ali strojnimi iglami. S slednjimi dosegamo veliko boljše rezultate, saj se te specialne Ni-Ti igle ovijajo po obliki kanala in dosežejo tudi zelo zakrivljena koreninska območja. Pri delu si pomagamo z lokalnim rentgenskim posnetkom zoba in z elektronsko napravo za merjenje dolžine koreninskih kanalov – apex lokatorjem.

Ko je kanal ustrezno razširjen, se vanj vstavi zdravilo in zob se začasno zapre. Pri hujših vnetjih je zdravilo potrebno večkrat menjati, zato lahko zdravljenje traja več mesecev. Ko zobozdravnik v enem ali v večih posegih vnetje zobnega živca odpravi, se koreninske kanale napolni in zapre s posebnim materialom, ki prepreči ponovitev vnetja. Naredi se še kontrolni rentgenski posnetek pozdravljenega zoba.
Zobno krono tako pozdravljenega zoba na koncu oskrbimo še z zalivko, oziroma ga protetično oskrbimo, če je zobna krona preveč poškodovana.