Ustno zdravje sladkornih bolnikov

Suha in pekoča usta, izguba okusa, ustni zadah, glivične okužbe, slabo celjenje ran in parodontalna bolezen, to so težave s katerimi se soočajo sladkorni bolniki.

Potek parodontalne bolezni je pri sladkornih bolnikih navadno hitrejši in bolj intenziven, še posebej pri tistih s slabo urejenostjo krvnega sladkorja. Napredovana parodontalna bolezen pa pogosto vodi v izgubo zob. Bolniki z novo odkrito sladkorno boleznijo mnogokrat obiščejo zobozdravnika šele takrat, ko je parodontalna bolezen že napredovala in so zobje že majavi.

Pomembno je, da parodontalno bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, ko le-ta še ni napredovala, in še nima vpliva na urejenost krvnega sladkorja ter pri pacientu še niso prisotni zapleti sladkorne bolezni.

Priporočamo, da sladkorni bolniki zato pogosteje hodijo na preventivne zobozdravniške preglede, da se pri njih redno izvaja oralno – higienska faza in da sami posebej pozorno skrbijo za ustrezno ustno higieno.

Z zdravljenjem vnetij obzobnih tkiv se pri sladkornih bolnikih izboljša tudi urejenost krvnega sladkorja, celjenje ran in odpornost proti vnetjem, zmanjša pa se tudi potreba po zdravilih in možnost kroničnih zapletov sladkorne bolezni.